خوراکی ها

نوشیدنیهای سنتی

 

چکیده:
زیست سالم و انسان سالم محـور توسـعه اسـت . خـوراک و از آن جملـه ، نوشیدنیهای سنتی از موضوعاتی هستند کـه انسـان را در جهـت حرکـت بـه سوی زندگی سالم یـاری مـیرسـانند. نوشـیدنیهـای سـنتی و طبیعـی انـواع
گسترده ای دارند که اغلب آنها با زندگی آیینی مردم پیوند خورده است . در این مقاله ، میوه انگور و نوشیدنیهای سالمی که از فرآورده های آن به دست میآیـد بررسی میشوند. نوشیدنیهایی چـون ؛ «شـربت غـوره » و «شـربت
آبغـوره » از غوره ، «آب انگور سفید»، «آب انگور سیاه »، «شربت هلالی» و «کـف » از شـیره انگور، «شربت سرکه و شیره »، «شـربت سـکنجبین »، «فـالوده خیـار»، «شـربت سرکه انگبین و نسترن » و «شیر شیره »
از سرکه و «خوشاب و مزاو» از کشـمش انگور اشاره کرد.
خلاصه ماشینی: در اين مقاله ، به دليـل پـرداختن به نقش فرهنگي نوشيدنيها، فقط فرآورده هاي سـالمي کـه از ميـوه انگـور بـه صورت نوشيدني سرد در مناطق مختلف ايران به دست ميآيند، بررسـي شـده است . طرز تهيه و
نسبت مواد اين شربت سبزرنگ در اصفهان به ايـن ترتيـب است که يک کيلو غوره درشت را با چهار ليوان آب ميجوشـانند تـا غـوره هـا پخته شود؛ سپس آنها را از صافي ضخيمي مانند پارچه متقالي عبور ميدهند تـا آب غوره
زلال شود. «نوشابه محلي» نام ديگـر ايـن نوشـيدني اسـت کـه از نسبت سه به يک آب خنک و شيره انگور تهيه ميشود و بويژه در فصول پاييز و زمستان مورد استفاده قرار ميگيرد (قره داغي، بيجار، ١٣٨٩). براي تهيه شربت
دوشاب که مقوي قلب ، اعصاب و مغـز و نيز نشاط آور و آرام بخش است ، مقداري شيره انگور را با عـرق بادرنجبويـه در يک ليتر آب مخلوط و با يخ ميل ميکنند (طاهرنيـا، تبريـز، ١٣٨٩). «برف و شيره انگور» يکي از
نوشيدنيهاي آييني است که بيشتر در زمستان و به طور معمول ، پـس از بـارش / سومين برف تهيه ميشود زيـرا در قديم بر اين باور بودند کـه بـرف اول و دوم ، آلودگي و آلاينده هايي به همـراه دارنـد و سـومين بـرف پــاک
اســت از ايــن رو، پــس از پاگرفتن برف سـوم ، بـا کنـار زدن رويـه بـرف ، مقـداري از آن را در کاسه ميريختند و به ميزان دلخواه به آن شيره انگور اضافه ميکردنـد و نوشيدني به دست آمـده را دور کرسي در جمع خانواده ميـل
مـيکردنـد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *